Tej zimy dociera do nas wyjątkowo dużo informacji o wypadkach na stokach narciarskich. Najczęstszymi przyczynami są nieostrożność i niedostosowanie prędkości do warunków panujących na stoku. Wielkie znaczenie ma także wybór odpowiedniej trasy. Często niedoświadczeni narciarze porywają się na bardzo trudne trasy, co może grozić tragedią. Raz jeszcze warto więc przypomnieć podstawowe informacje odnośnie skali zróżnicowania nartostrad.

Stopnie trudności zjazdowych tras narciarskich w Polsce ustalane są dla poszczególnych tras przez GOPR lub TOPR na podstawie Załącznika nr 1 do Rozporządzenia Rady Ministrów z 6 maja 1997 r. w sprawie określenia warunków bezpieczeństwa osób przebywających w górach, pływających, kąpiących się i uprawiających sporty wodne (Dz. U. z 1997 r. Nr 57, poz. 358). W oparciu o powyższe przepisy ustalono, iż szlaki narciarskie muszą być oznaczone na pomarańczowo, a same trasy oznakowane różnymi kolorami w zależności od nachylenia stoku. Owo nachylenie podaje się zazwyczaj w procentach lub stopniach. I tak:

  • Trasy niebieskie to trasy łatwe – o średnim nachyleniu od 16 do 21% (10-12º)

  • Trasy czerwone to trasy trudne – o średnim nachyleniu od 21 do 29% (12-16º)

  • Trasy czarne to trasy bardzo trudne – o średnim nachyleniu powyżej 29% (16º)

Szczególnie ciekawe, ale i szczególnie niebezpieczne są trasy czarne. Warto zastanowić się przed wejściem na taką trasę.

Prosimy o rozsądny wybór tras. Pamiętajmy o swoich umiejętnościach i warunkach panujących na stoku.